Lördag på Solde kl 14



Träff på Solde lördag kl 14.00. Kom dit på en kaffe så drar vi ut på en sväng efteråt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ni är ju för jävla goa, lite publicitet är ju alltid bra. Speciellt när ni talar om hur bra ni hanterar era cyklar...va var det? Ni har cyklat fixed några månader eller?

Simon Busk sa...

hej anonym, hur länge har du cyklat fixed? Cyklar du överhuvudtaget? I cykelsvängen försöker vi hålla oss ödmjuka och med ett öppet klimat. Det finns många cykelklubbar för de med växlade cyklar men få för den med fast nav. Nu har jag inte fått äran att cykla med pista malmoe ännu, trots att jag var i malmö i förmiddags för att köpa snus. Jag missade posten om en helgrunda, tyvärr.

Personligen så har jag cyklat på skrotiga cyklar med självmordsbakhjul i ett och ett halvt år nu. Njuter till fullo av att få cykla på en riktig fixie, andra veckan nu. Hur många gånger har jag krashat? Två gånger, en gång fick jag en snickare i röven och den andra gången nöp jag ett rödljus i snäv vinkel och mötte en bastant byggnadsarbetare.

Hur väl hanterar jag min cykel? Jo ganska bra skulle jag vilja säga? Hur många timmar om dagen spenderar jag på en cykel i trafiken? Minst sju. Hur det är för pista malmö snubbarna vet jag faktiskt inte. Hur länge dom har cyklat vet jag inte heller, men för guds skull, låt inte blogghatet äta upp din själ.

Meningslösa kommentarer om hipster-faktor är nog de flesta fixie-cyklister trött på. Gör istället så att du tejpar växelreglagen på din springare och ta dig ut på gator och torg tillsammans pistarderna.

Visst låter jag tråkig, präktig och högtravande men vafan, det är SVERIGE vi snackar om här och värre än det MALMÖ. Det finns ingen cykelbuds/velodrom kultur överhuvudtaget att tala om. Jag tror vi helt enkelt får acceptera att kulturen vi lever i är en skiftande tingest, musiken vi lyssnar på är olika från år till år. Lika så det vi rullar på, ibland är det skateboards, ibland är det fixies, ett tag var det till och med rollerblades... några av oss minns kanske till och med snakeboarden. Kulturen kan inte vara äkta, ej heller kan den vara falsk. Tyvärr kan den bara vara, precis som att vi idag ser fram emot ett samhälle som i allt större mån äter upp våra rättigheter, så ger samma samhälle oss också oanade möjligheter till utbyte. För tio/femton år sedan var japan ett mystiskt och magiskt land där populärkulturen var vår tids svar på eldorado. Idag hittar du den på vimeo, du behöver inte ens tjata på press-stop tanter att ta in den där jävligt svåra japnska tidningen längre.

Väl medveten om att jag skriver en mindre essä här fortsätter jag. Lördagen är över mig, internet har legat nere och nu har jag hittat ett öppet nät hos en granne. Jag kör för broke!

Där jag bor, på andra sidan sundet märks inte fixietrenden lika tungt som i sverige. Här har det funnit många fler cykelbud i mycket längre tid som kört på fixerade nav, här är det mer en outlaw-grej. Folk kan skrika på dig när du stannar vid rödljus och bli fly-förbannade om du cyklar om på cykelbanan. Trafiksäkerhet och den danska underkastelsen för trafiklagar är orsaken. Inte många här som blir arga på någon för att dom är "hipsters"...

Nu värker mitt huvud och jag behöver nog en kopp kaffe. Jag tackar ödmjukast för att ni tog er tid att läsa mitt smått förvirrade lördagskåseri.

Jon sa...

Angående SydSvenskan...
Hade vi vilja haft publicitet så hade vi väl ställt upp på "hur man gör en skid"-bilder och insupit våra 15 minuter(all heder till Ola som ställde upp när vi vägrade).
Vi tackade blankt nej från början. Jag kände på mig redan från första samtalet att vinkeln på skiten skulle bli bromslöst/olagligt/senaste trenden...
När jag efter en stunds samtal förklarade fastnavsprincipen för henne att man hela tiden måste trampa och att om man låser tramporna så låser man bakhjulet fick jag höra ett förvånat "Jaha?". Då förstod jag direkt vilken icke-researchad artikel det skulle bli.
Snaskighetsfrågorna som följde var i stil med "Använder ni hjälm?", "Är det någon som har skadat sig?", "Är inte det inte lite töntigt med handroms på fixien?"
När jag svarade "Senaste turen vi gjorde hade 5 utav 6 hjälm.", "Visst har folk krashat och skadat sig, men inte till följd utav att dom har cyklat bromslöst.", "Handbroms är absolut inte töntigt. Det är flera i Pista som har handbroms."
Dom verkade bli mer och mer besvikna för var svar. Det verkade som om dom hade väntat sig att vi skulle vara ett gäng badboys som fnyser åt allt vad säkerhet heter.
Och angående "har mer kontroll" så avsåg jag inte bara kontroll på cyklarna utan även trafiken runt oss. Jag har cyklat fixed i snart 8 månader. Ingen längre tid jag vet, men när man cyklar dagligen överallt man ska, plus att man kör diverse mil extra i veckan bara för att det är så kul att cykla, så lär man sig. Det kanske ni märker om ni tar ut cyklarna oftare än för att flasha när ni går ut på krogen..
Då jag sa "vardagscyklister på sina livsfarliga rosthögar" skrev dom "livsfarliga vardagscyklister".
Visst dom läste upp det dom skulle trycka så jag fick godkänna, men det var flera andra saker som jag tvingade dom att ändra som var heeelt fel mot vad jag sagt så det var inte så galet jämfört med det andra..
När jag utryckte min oro att det skulle bli en snaskig artikel som fokuserade på bromslösheten så försäkrade dom att så var inte fallet. Så grundlurad jag blev.

Om någon feg anonym bloghater(eller är du en bitter roadie som är sur för att fixies fick mer uppmärksamhet i tidningen än Eslövs GP?) tycker att jag är en tönt för att för att SydSvenskan lyckades tjata till sig några citat(ca 30min i telefonen för dom 3 meningarna, kändes som att dom var desperata).
Det enda som skulle spelar någon roll vore om någon av mina kamrater i Pista skulle bli sura för att jag drog in hela "klubben" i detta trots att vi sa att vi inte skulle vara med...

Vad har jag lärt mig av detta? Lita aldrig på en reporter!

P.s. Simon, väl rutet!

Simon Busk sa...

jon, jag säger som geto boys:

we dont talk to police, we don't make no peace bonds. We don't trust in the judicial system, we shoot guns... eller vänta nu, vi skulle ju INTE vara badboys. Sorry!

Sjukt det där med en artikel i sydsvenskan, det har jag helt missat! Skall omgående kolla upp det!

Martin B sa...

Fan Jon, jag fattar ångesten över att bli felciterad. Det verkar helt omöjligt att få sånt där rät. Den där artikeln blev ju verkligen kass, vad menar dom med att polisen är så förtvivlade över fixed? De vet ju inte vad det handlar om. Äh, skit vi ställer aldrig mer upp på nåt sånt där. Vi är inte sura på dig Jon! Igår när vi satt på Solde svängde Sydnytt upp med sin bil och frågade:

- Hej! Vi tänkte att vi kunde filma er lite när ni cyklar.

- Nej tack

- Varför inte då? Är ni rädda för polisen eller??

- Nej, varför skulle vi vara det? Men vi vill inte vara med. Det blir ett sånt spektakel. Det är ju bara cyklar...

- Okej, hej då

Vi hade kunnat få ännu mer publicitet!!

Johannes sa...

Allt känns ju mest konstigt, fattar inte hur man kan skriva en sådan artikel och vara stolt över att vara reporter. Vet du överhuvudtaget vad som är en fixie? Fastnav? "Att en fixie kräver direkt kontakt med bakhjulet"!? Stod brevid när Jon blev "intervjuad" och sa
-att man har mer kontroll över cykeln på grund av att man har direktkontakt med hjulet, och kontrollerar varje cm man cyklar. Opps! Jag blir bara trött av allt skit snack. Som jag har sagt förut. JAG VILL BARA CYKLA!
Vi ses på gatorna